RÀTIOS DE SOLVÈNCIA: FONS DE MANIOBRA
Definició del concepte de ràtio:
“Una Ràtio financera és una taxa que expressa la relació entre dos valors numèrics presos dels estats financers d’una empresa.”
És a dir, una ràtio és un valor numèric (normalment un percentatge) resultat de la relació entre diferents dades dels estats financers d’una empresa: dades del Balanç de Situació i del Balanç de Pèrdues i Guanys.
Cal dir que de ràtios hi ha de moltes menes i moltes categories, fins i tot hi ha empreses que confeccionen les seves ràtios específiques segons les especificitats i particularitats de la seva activitat.
En aquest article ens centrarem en la ràtio FONS DE MANIOBRA, que és una ràtio que fa referència a la solvència de l’empresa. Per solvència s’entén la capacitat que es té per fer front a les obligacions de pagaments contretes.
La seva fórmula és la següent:
FONS DE MANIOBRA: ACTIU CORRENT – PASSIU CORRENT
Aquesta ràtio ha de donar un resultat positiu. En cas contrari ens està indicant problemes de solvència a curt termini.
Definició dels conceptes:
ACTIU CORRENT: Partides del Balanç de Situació que engloben els béns i drets que es poden convertir en liquiditat (cash) a curt termini. Són bàsicament les partides de tresoreria, clients, deutors i existències.
PASSIU CORRENT: Partides del Balanç de Situació que engloben les obligacions a pagar a curt termini. Són bàsicament proveïdors, creditors, deutes amb personal, administracions públiques i préstecs a curt.
Si tenim Fons de Maniobra positiu, és a dir, que la totalitat del nostre Actiu Corrent és superior al nostre Passiu Corrent, significa que tenim suficients actius convertibles a curt termini en liquiditat per fer front als nostres deutes a curt termini. En cas contrari estem en una situació de debilitat i haurem d’emprendre mesures correctives: negociació de passar deute de curt termini a llarg termini,…
És important a part de calcular la ràtio de fer un estudi de les diferents partides ja que cada empresa és diferent i ens podem trobar amb particularitats que ens devaluïn el valor del Fons de Maniobra. Els casos més habituals són:
Naturalesa de les existències. Dificultat de convertir de manera ràpida les existències en liquiditat degut a la tipologia de producte, quantitat de producte en curs, components, embalatges,….
Període mig de cobrament i de pagament. Ens podem trobar que els terminis de cobrament dels nostres saldos de clients (dins l’Actiu Corrent) siguin molt superiors als terminis de pagament a proveïdors (dins el Passiu Corrent).
En aquest dos casos malgrat tenir Fons de Maniobra positiu es podria donar el cas de no poder fer front als pagaments a curt termini.