649 35 03 38

 TASQUES DE LA DIRECCIÓ FINANCERA

GESTIÓ DE LA MOROSITAT

Aquest és el primer de tres articles que hem confeccionat amb l’intenció d’explicar els costos de la morositat així com les tasques que ha de desenvolupar i les eines que té la direcció financera al seu abast per evitar i minimitzar la morositat, els impagats i la insolvència.

Morositat: La morositat és la manca de pagament d’una obligació financera per part d’una persona física o jurídica després del venciment d’aquesta. Morós és aquella persona que està legalment reconeguda com a deutor.

Impagat: Document o efecte mercantil, l’obligació de pagament del qual no ha estat efectiva en la data del seu venciment.

Insolvència: Situació i/o estat en què no es pot pagar el que es deu.

Encara que no tinguem cap impagat només el fet de la seva existència “en l’entorn” ens fa incórrer en unes despeses molt importants i que la direcció financera ha de controlar: departament de gestió de cobraments i gestió de riscos (personal i assegurances).

Ley de morosidad y plazos de pago. Ley 15/2010. Què diu:

Termini màxim de pagament 60 dies (30 administració pública i aliments peribles) des del 01/01/2013. Els 60 dies compten a partir de la data d’entrega del bé i/o servei. Atenció!! Si no es pacte res en concret el termini de pagament són 30 dies.

No es poden estipular terminis superiors a 60 dies en el contracte.

Per contracte es pot posar la clàusula de revisió de mercaderia. Els seixanta dies compten a partir d’aquesta data.

El pagador està subjecte al pagament del interès de demora establert en el contracte o en el seu defecte en la llei (actualment 3,75%)

Es té dret a reclamar una “indemnització per gestió de cobrament” en concepte de totes les despeses que ens ha ocasionat la reclamació (advocats, costes judicials,…). No pot superar el 15% del cost del deute amb l’excepció dels deutes inferiors a 30.000 euros on el límit de la indemnització serà l’import del deute.

EFECTES FINANCERS DE LA MOROSITAT I IMPAGATS

Quan una empresa pateix morositat i impagats es generen uns efectes/costos que la direcció financera ha d’evitar i minimitzar, i que són:

.-Cost financer per cobrar més tard del que toca. Per exemple una venda de 10.000 euros que hem de cobrar a 30 dies i l’acabem cobrant a 90 dies, una  mora de 60 dies. Si el cost financer del nostre circulant és del 8% tenim que 0.08/12 = 0.0067 mensual x 2 mesos = 0.0133. 0.0133 x 10.000 = 133,33 euros de sobrecost financer.

En cas de rebuts descomptats i impagats hi ha comissions de devolució que encara ens penalitzen més.

Poden provocar descoberts bancaris amb la conseqüent comissió de descobert, sovint fregant la usura, llei que regula la usura llei Azcárate del 1908. Hi ha jurisprudència per considerar usura 2.5 el tipus legal (que ara està al 3,00%). El % cobrat és sobre l’import del descobert i directe, només un descobert d’un dia ja s’aplica la totalitat del %. Hi ha sentències que anul·len un 24,60% i d’altres que avalen el 20,00%. Cal diferenciar entre B&C i B&B.

.- Increment del cost de les línies de descompte comercial bancàries, reducció de límits, filtratges dels rebuts a remesar i, fins i tot, cancel·lació de línies de descompte.

.- Increment de la prima anual de l’assegurança de crèdit comercial i/o cobertura de risc.

Aquestes assegurances són complexes, cares de prima i cares de gestionar (personal, recursos,…), només cobreixen una part del capital i tenen limitacions: import mínim de factura, no cobreix a clients autònoms, no cobreix a empreses de nova creació o sense historial. Tot i la seva complexitat i limitacions és una eina molt útil per a la direcció financera i comercial de qualsevol empresa.

.-Els costos de gestionar la devolució de l’IVA en cas d’impagats.

Quan tenim un impagat no es cobra ni la base ni l’IVA. Cada any les pimes paguen a AEAT uns 800 milions d’euros en concepte de IVA no cobrat encara i que pot ser que no es cobri mai.

REQUISITS per recuperar l’IVA d’una factura impagada:

            El client ha de ser societat o autònom

            La factura ha d’estar comptabilitzada i l’IVA liquidat

            Factura no cobrada en els 6 mesos posteriors a la seva emissió

            Haver reclamat OFICIALMENT el pagament del deute

PROCEDIMENT per recuperar l’IVA d’una factura impagada:

            Emetre factura rectificativa

            Reclamar judicialment o notarialment el deute

            Enviar a AEAT la factura rectificativa

Incloure la fra rectificativa en la liquidació de IVA del trimestre en que hem fet la rectificativa.

El TERMINI: la rectificativa s’ha de fer durant els tres mesos immediatament següents als sis mesos posteriors a la data factura.

Exemple: Una factura de data 30/03 es considerarà incobrable el 30/09 (sis meos després) i haurem de fer la rectificativa com a molt tard el 30/12.

EINES PER EVITAR ELS IMPAGATS

.-Assegurances de crèdit comercial. Aporten tres conceptes: Prevenció (classifiquen els clients per riscos); Indemnització (en cas de insolvència) i Recobrament dels impagats (de vegades extensible fins i tot als crèdits inicialment no coberts)

.-  Assignar un risc concret a cada client. Sense risc a cobrar per endavant tot o una part.

.- Demanar garanties sobre l’operació: aval bancari, aval personal, garantia real,….

.-Factoring sense recurs. Car i normalment molt selectiu amb els clients. Cal el consentiment del client facturitzat.

http://www.madernfinances.com

Cerca un article

comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Et podria interessar

ANÀLISI FINANCERA: FONS DE MANIOBRA

RÀTIOS DE SOLVÈNCIA:  FONS DE MANIOBRA   Definició del concepte de ràtio: “Una Ràtio financera és una taxa que expressa la relació entre dos valors numèrics presos dels estats financers d’una

llegir més »

LLINDAR DE RENDIBILITAT

PUNT MORT, LLINDAR DE RENDIBILITAT O PUNT D’EQUILIBRI DEFINICIÓ El punt mort fa referència a l’import de facturació que iguala els ingressos a les despeses

llegir més »