649 35 03 38

TASQUES DE LA DIRECCIÓ FINANCERA

 INSTRUMENTS DE PAGAMENT   I/O COBRAMENT

Tenim diversos instruments de pagament/cobrament tots ells ja coneguts per tots nosaltres. Podem comentar cada un d’ells des del punt de vista no tècnic sinó des del punt de vista de probabilitat d’impagats i morositat. Cada instruments té unes característiques que el fan més o menys propens a la morositat i impagament i que la direcció financera ha de tenir molt en compte.

Des de la direcció financera hem de procurar tenir controlats dos aspectes:

El primer que hem de tenir clar és que SEMPRE hem d’intentar tenir nosaltres el poder d’activar/provocar el pagament (és a dir millor girar nosaltres un rebut a esperar que el client faci transferència). Hem de tenir el “poder” de fer complir el calendari de pagaments.   EVITAR ALLARGAR TERMINIS (MOROSITAT).

El segon és utilitzar els instruments amb més curt termini de devolució. DETECTAR RÀPIDAMENT LES DEVOLUCIONS.

Formes de cobrament/pagament:

.-Efectiu. Límit de 2.500 €. Ha de ser en el moment de la venda. En cas contrari quedem en mans del client de quan vulgui pagar.

.-Transferència. Un cop feta ja no es pot retrocedir. El gran problema és que estem a mercè del client a que ell faci la transferència el dia que ell vulgui. És el sistema habitual utilitzat per demorar els pagaments.

.- Xec. Un cop ingressat en un parell de dies sabem si és “bo” o  és sense fons. Amb el xec passa el mateix que amb la transferència, quedem a l’espera de que el client ens l’enviï. Normalment s’emeten en la data de venciment, no abans ja que es podrien anar a cobrar abans de la data del xec. En cas de devolució es pot reclamar formalment.

Evitar els xecs al portador. Aquests igual que l’efectiu tenen un límit de 2.500 euros.

.-Pagaré.  Un cop ingressat en un parell de dies sabem si es “bo”. Estem a l’espera de que el client ens el faci arribar. Podem demanar que ens el faci i entregui el mateix dia que nosaltres entreguem la mercaderia. En cas d’impagat es pot reclamar formalment.

Mala praxis, tècniques dilatòries: enviar pagarés amb data venciment posterior, sense signar, import en xifres i lletres diferent,….

Instrument molt interessant si aconseguim tenir-lo en la data d’entrega de mercaderia/serveis. En cas contrari quedem a l’espera de que ens l’enviïn (poden caviar data venciment).

El pagaré es pot descomptar (anticipar).

.-Rebut bancari SEPA CORE.  Rebut que es pot girar tant a particular, autònoms com societats. NOSALTRES TENIM EL PODER DE GIRAR EL REBUT QUAN TOCA. Cal que el client signi un document d’autorització (MANDAT). El client té fins a 8 setmanes per retrocedir el rebut (13 mesos per a operacions no autoritzades). ). Donat el risc de devolució ens trobarem que a les empreses en concurs o situacions poc solvents els banc no els acceptin (o els retenen 8 setmanes).

Aquest tipus de rebut es pot descomptar (anticipar).

.-Rebut bancari SEPA B2B.   És el més interessant de tots. Girar rebuts a autònoms i societats, no particulars. NOSALTRES TENIM EL PODER DE GIRAR EL REBUT QUAN TOCA. Cal que el client signi un document d’autorització (MANDAT). El client només té dos dies hàbils per retornar el rebut. Els clients són molt reticents a signar aquest mandat ja que els obliga a controlar constantment saldos bancaris. Normalment pacten amb la seva oficina que els avisin cada vegada que arribi un rebut per donar l’OK per telèfon. Aquests rebuts els bancs encara que estiguin en situació concursals els accepten i “només” els retenen dos dies.

Aquests tipus de rebut es pot descomptar.

Inconvenient: l’adhesió de les entitats financeres al sistema B2B és voluntari. A nivell europeu ens podem trobar amb algun client que el seu banc no hi estigui adherit i no li puguem girar el rebut B2B.

.-Fàctoring.  Sistema pel qual el nostre banc ens anticipa l’import de les factures que nosaltres hem emès i arribat el venciment el nostre client paga directament al banc.

El banc normalment és molt selectiu amb la cartera de clients (aquest sí aquest no). Difícilment podrem facturitzar la totalitat de la nostra cartera.

Es necessita l’autorització per escrit del client de que es deixa facturitzar.

Cost financer elevat.

Hi ha dos modalitats: AMB RECURS: si arribat el venciment el client no paga el banc ens vindrà a reclamar el deute a nosaltres (amb més comissions d’impagament) i SENSE RECURS: el banc assumeix el risc d’impagament. Aquesta modalitat és la més buscada per la direcció financera però dóna la sensació que està desapareixent. Aquesta modalitat no consumeix CIRBE.

.-Confirming. És un instrument de PAGAMENT. Ens podem trobar amb un client que ens ofereixi pagar per confirming. El seu banc ens indicarà si volem anticipar la factura del nostre client o esperar al venciment. Si anticipem és sense recurs (eliminem el risc d’impagat). Ens oferiran anticipar individualment o bé totes les factures. Aquest avançament ens allibera de CIRBE. Normalment són grans empreses. Del tipus cobrat pel descompte el client s’emporta un %.

.-Cartes de crèdit a l’exportació.  Instrument mitjançant el qual un banc estranger (vinculat al nostre client) es compromet a pagar al banc del venedor (nosaltres) un determinat import, venciment…, mitjançant la presentació i entrega d’uns determinats documents (carta d’embarcament, duanes,…).

Hi ha de garantides (aval per part del banc del client) i de no garantides.

http://www.madernfinances.com

Cerca un article

comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Et podria interessar

ANÀLISI FINANCERA: FONS DE MANIOBRA

RÀTIOS DE SOLVÈNCIA:  FONS DE MANIOBRA   Definició del concepte de ràtio: “Una Ràtio financera és una taxa que expressa la relació entre dos valors numèrics presos dels estats financers d’una

llegir més »

LLINDAR DE RENDIBILITAT

PUNT MORT, LLINDAR DE RENDIBILITAT O PUNT D’EQUILIBRI DEFINICIÓ El punt mort fa referència a l’import de facturació que iguala els ingressos a les despeses

llegir més »