649 35 03 38

EINES DE DIRECCIÓ FINANCERA

PRÉSTEC PARTICIPATIU

Definició:

El préstec participatiu és possiblement una de les eines de finançament més desconegudes per les empreses.

Es tracta d’un instrument de finançament a llarg termini que, tot i ser un préstec tal com el seu nom indica, comptablement es considera patrimoni net (fons propis).

 

Característiques tècniques:

  • Endeutament a llarg termini, fins a 10 anys.
  • Possibilitat d’incorporar període de carència, fins a 8 anys.
  • Tot o una part del tipus d’interès a pagar és variable, relacionat amb l’evolució de l’empresa. S’ha de vincular el tipus a alguna variable de l’empresa: beneficis, volum de negoci,..
  • Tot i que hi ha organismes oficials de finançament que n’ofereixen com ENISA i ICF, també poden ser prestadors tant societats com particulars.

 

Per què és interessant el préstec participatiu:

  • Permet millorar el patrimoni net de la societat sense que entri cap nou soci ni es modifiqui l’actual accionariat.
  • Té un rang d’exigibilitat subordinat a qualsevol altra crèdit, situant-se només just davant del capital. Aquest fet permet enfortir els balanços de cares a tercers i millorar tant els ratis com la capacitat d’endeutament extern. En cas de que la societat estigui en una situació complicada pot ajudar a evitar o retardar la liquidació de la mateixa.
  • El cost normalment és inferior al d’un préstec normal ja que la part fixa pactada sol ser petita.
  • Els interessos pagats són deduïbles fiscalment com qualsevol altre préstec i a diferència dels dividends de capital.
  • Es poden convertir deutes a llarg termini amb empreses vinculades o proveïdors/creditors en un préstec participatiu, enfortint balanços i millorant solvència. Comptablement es converteixen deutes a llarg termini en patrimoni net.
  • Només es pot cancel·lar anticipadament si es substitueix per una ampliació de capital de la mateixa quantia.

 

Alguna normativa aplicable a consultar:

Reial Decret Llei 7/1996  de 7 de juny. “Medidas urgentes de carácter fiscal y de fomento y liberalización de la actividad econòmica”.

Llei 10/1996, de 18 de desembre. “Medidas fiscales urgentes sobre corrección de la doble imposición interna intersocietaria y sobre incentivos a la internacionalización de las empreses”.

Cerca un article

comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Et podria interessar

ANÀLISI FINANCERA: FONS DE MANIOBRA

RÀTIOS DE SOLVÈNCIA:  FONS DE MANIOBRA   Definició del concepte de ràtio: “Una Ràtio financera és una taxa que expressa la relació entre dos valors numèrics presos dels estats financers d’una

llegir més »

LLINDAR DE RENDIBILITAT

PUNT MORT, LLINDAR DE RENDIBILITAT O PUNT D’EQUILIBRI DEFINICIÓ El punt mort fa referència a l’import de facturació que iguala els ingressos a les despeses

llegir més »